Program


Ki vagy te, kortárs tánc?, HORDA

Ki vagy te, kortárs tánc?, HORDA

Ki vagy te, kortárs tánc?, Horda – táncismereti előadás
A Közép-Európa Táncszínház előadása


 több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2018. július 17. kedd, 20:30

Előadók:
Hargitai Mariann, Horváth Adrienn, Jakab Zsanett, Dunai Bettina,
Nagy Csaba Mátyás, Kovács Péter, Kun Attila, Mádi László
Fény: Fogarasi Zoltán
Asszisztens: Fodor Katalin
Koreográfus: Kun Attila

A 25 éves jubileumát ünneplő Közép-Európa Táncszínház HORDA című előadása Kun Attila művészeti vezető első közös munkája volt a társulattal.
A társulat repertoárjának e hosszú ideig meghatározó darabja az egyetlen Lajkó Félix-zenére készült egész estés táncelőadás – mellyel az előadás mindezidáig kuriózum a hazai kulturális életben.
A darab a zeneszerző nyolc zenei tételére épül, melyek más-más ihletettséggel mesélnek rólunk, a kenyérharcról, a bizalom megszületéséről, a pillangó röptéről, a természettől eltávolodott egyén lemoshatatlan városi mocskáról, a hatalom extatikus gyönyöréről, a haragról, a pusztító és tehetetlen dühről, a megértésről, az elfogadásról, a családról, a közösségről.
A hegedűművész muzsikája ösztöni kapocs a természettel és a természetben élő egyénnel. Zenéjéből árad a kultúra, de nem a színpadokon vagy a kiállítótermekben megjelenő kultúra, hanem az ember – a Kárpát-medencében élő ember – kultúrája.
A címben szereplő horda szó többféleképpen értelmezhető. Egyrészt azon emberek kis közössége, akik az élet élhetőségéért csoportokat alakítanak ki, másrészt az a pusztító emberhorda, akik valamilyen megfogalmazhatatlan késztetést követve lerombolják saját életterüket.
Az előadás életre hívott egy hazánkban egyedülálló színháznevelési terminust a TIE-ra épülő DTIE-t (tánc/színházi nevelési program)
Ez a különleges hármas koprodukcióban (Nemzeti Táncszínház- KET -KÁVA Kulturális Műhely) készült előadás immár két évada fogadja a középiskolás osztályokat, hogy a Horda előadás gondolatkörén keresztül együtt gondolkodjon, és együtt mozogjon a fiatalokkal a közösséghez tartozás illetve a közösségből való kirekesztettség kérdéskörében.
A program Köznevelési Különdíjat kapott a kaposvári Biennálén és A tánc jövőjéért különdíjat a veszprémi A Tánc Fesztiválján.
A KET Horda című előadása nyitotta többek között a gyöngyösi, az egri Táncfesztivált, de az előadás vendégszerepelt Győrben, Veszprémben, Martfűn, Debrecenben, Miskolcon, Gyergyószentmiklóson,Székelyudvarhelyen, Csíkszeredán és Sepsiszentgyörgyön is.

„Olyan előadást hozunk létre, ami újfajta megfogalmazása a színpadi jelenlétnek; ötvözi a táncművészet, előadóművészet, az oktatás és a színházi nevelés területén szerzett tapasztalatainkat.” (Fidelio)

Együttgondolkodás táncról, művészetről, „kortársságról”. Új formai kísérlet, amelyben a kortárs tánc története, illetve a tánc esztétikája és kommunikációs szótára is vizsgálat alá kerül.

Az előadásban részletek láthatók a Közép-Európa Táncszínház emblematikus előadásaiból – Horda, Tiszta föld, Tánc-Tér-Képek, Vándornaplók, Kodály-dialógok -, amelyeket narratív táncismereti részek kötnek össze. A társulat tagjai a sokéves oktatói tudásukat és a színházi nevelési programjaik során szerzett tapasztalataikat is felhasználták az előadás létrehozásakor. Meglepő, szórakoztatóan intellektuális táncszínházi beavató előadás.

Ajánlatunk


Móricz Zsigmond a Nemzeti Színház megbízásából 1934-ben írta meg a Boszorkány c. drámájának első változatát az Erdély-trilógia egyik epizódjából, majd végső formáját a mű 1938-40 között nyerte el. A dráma Móricz életében nem került színre: 1947-ben mutatta be a Pécsi Nemzeti Színház.

Kálmán Imre 120 perc alatt a Föld körül A Monarchia Operett előadása

Kálmán Imre nagyoperettjét nagy sikerrel játszották az 1947/48-as évadban Nagyváradon, Hegyesi Ferenc rendezésében, a címszerepet Dukász Anna alakította. 1955-ben, Gróf László rendezésében került színpadra az előadás friss, Békeffy-Kellér-féle verziója, amelyet aztán 1962-ben felújítottak.

Ajánló


A Maladype Színház magyar-makedón-lengyel koprodukcióban készülő legújabb bemutatója egy olyan változatos színházi műfajokban kiteljesedő összművészeti produkciót ígér, amely a közönség…

Moliére komédiáiban szókimondóan és szellemesen pellengérre állítja az ember gyarló tulajdonságait. Legtöbb műve – mintha ma íródna – a családon…

Dan Goggin: Apácák – Nunsense zenés komédia A Zenthe Ferenc Színház előadása

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!