Program


Kelemen Quartet - komolyzenei koncert

Kelemen Quartet - komolyzenei koncert

A Kelemen Kvartett 2010-ben alakult, és már az első év műhelymunkája után egyre rangosabb koncerttermek, fesztiválok vendége világszerte.
 több

Tagok:
Kelemen Barnabás (Hegedű / Brácsa)
Kokas Katalin (Hegedű / Brácsa)
Homoki Gábor (Hegedű / Brácsa)
Fenyő László (Cselló)

A vonósnégyes 2011 szeptemberében megnyerte a 4-ik Pekingi Nemzetközi Zenei Verseny első díját, 2011 júliusában a Melbourne-i Nemzetközi Kamarazenei verseny Második és Közönségdíját és az egyik fődíjat, melyet a verseny történetében először nem a győztesnek adott át a versenytől független Musica Viva ausztrál menedzsment.

Olyan mesterektől tanulnak ill. vesznek magánórákat, mint Kocsis Zoltán, Rados Ferenc, Perényi Eszter és Miklós, Günter Pichler (Alban Berg Quartet), Takács-Nagy Gábor, Rolla János, Schiff András vagy Komlós Péter.

A kvartettet a Kokas - Kelemen házaspár alapította Kokas Katalin húgával, Dórával, kivel több, mint 10 éve kamaráznak együtt valamint zeneakadémiai növendékükkel, Homoki Gáborral. Az együttes különlegessége, hogy mindhárom hegedűs brácsázik is, gyakran cserélgetve a 3 szólamot megismerve belülről a művek ¾-ét.

A vonósnégyes 2010 nyarán elkészítette első stúdió-DVD felvételét melyet a 2011 tavaszán megtartott 3 koncertes Régi Zeneakadémiai Alma Mater koncertsosrozatuk élő felvételei követtek.

Olyan művészekkel játszottak együtt, mint pl.: Joshua Bell, Rados Ferenc, Lendvay József, Pekka Kuusisto, Nicolas Altstaedt, José Gallardo, Maxim Rysanov vagy Frankl Péter.

Az együttes eddig Svájcban, Olaszországban, Ausztráliában, Szlovéniában, Ausztriában, Horvátországban Németországban s Kínában koncertezett, 2011 tavaszán volt bemutatkozó amerikai koncertturnéjuk, ahol a Dallas News legkíméletlenebb kritikusa Scott Cantrell állítólagosan egyik legjobb recenzióját írta: "..the Kelemen Quartet delivered apparently effortless virtuosity, finely honed ensemble, enormous flair and keen feeling for melodic and harmonic nuances. There wasn’t a note on auto-pilot… Within the extremes, the tiniest motifs were caringly shaped and directed. This was highly inflected and vividly interactive music-making, exciting and yet eloquent… The most electrifying string-quartet concert in recent memory."

Amerikai sikereik után azonnal visszahívást kaptak 2-ik Észak-Amerikai turnéjukra 2011 novemberében olyan állomásokkal, mint pl.: New York, Dallas és Los Angeles. 2012-ben meghívást kaptak a Lockenhaus Fesztiválra rezidens kvartettként és a berlini Filharmóniába egy bemutatkozó koncertre s lemezfelvételre, 2013-ban a londoni Wigmore Hallban és a South Cork-i Fesztiválon debütálnak, valamint Hollandiában többek között olyan művészekkel adnak koncertsorozatot, mint Steven Isserlis és Gidon Kremer. 2014-ben pedig egy 3-hetes ausztrál s egy 3 hetes kínai turnéjuk lesz.

A Kelemen Kvartetthez fűződik Steve Reich Triple Quartett-jének magyarországi- s Kurtág György Six Moments Musicaux-jának ausztráliai bemutatója. Kocsis Zoltán felkérte a vonósnégyes tagjait, hogy vendégként vezessék a Nemzeti Filharmonikusok szólamait olyan művekben, mint pl.: Richard Strauss – Imígyen szóla Zarathustra és Sosztakovics: Első zongoraverseny.

 

Ajánló


Hubay Miklós – Ránki György – Vas István: Egy szerelem három éjszakája A…

A darabot a romákra jellemző sokszínűség és kirobbanó érzelmi gazdagság jellemzi. A különböző…