művész


Fodor Antal
2

Fodor Antal

Balettmester, koreográfus.

Fodor Antal az Állami Balettintézetben (a mai Magyar Táncművészeti Főiskola) elvégzése után az akkor alakuló Pécsi Baletthez került. A táncolással egyidejűleg elkezdett koreográfiákat is készíteni, hiszen eleve az alkotói pályára készült. Első művei: A pulóveres Daphnis és Chloé (1964, Szabó László), Ballo Concertante (1966, Vivaldi)…

 Tovább

Aktuális programok


Jelenleg nincs futó program!

Balettmester, koreográfus.

Fodor Antal az Állami Balettintézetben (a mai Magyar Táncművészeti Főiskola) elvégzése után az akkor alakuló Pécsi Baletthez került. A táncolással egyidejűleg elkezdett koreográfiákat is készíteni, hiszen eleve az alkotói pályára készült. Első művei: A pulóveres Daphnis és Chloé (1964, Szabó László), Ballo Concertante (1966, Vivaldi) voltak. Koreográfusi pályáját 1969-től a Magyar Állami Operaházban folytatta, ahol „úttörő volt, úgy a művek gondolatiságában és zeneiségében, mint formanyelvében. A klasszikus balett tökéletes ismeretén túl birtokolta a modern tánc különböző formanyelveit is, s ezeket nagyszerűen tudta ötvözni darabjai mondanivalójához. Az áldozat című alkotása (1973.) nélkülözhetetlen előfutára volt a később bemutatott Béjart baletteknek. E mű nélkül valószínűleg jóval nehezebben fogadták volna el Béjart koreográfiáit az Operaházban, úgy a táncosok, mint a nézők.

Fodor Antal kiemelkedő alkotása A próba című, két felvonásos rockbalett is (1982.), amellyel rövid időn belül hihetetlen előadás- és nézőszámot ért meg, s amelyet több európai együttes és a Kirov Balett is felvett repertoárjára. Az alkotói pálya mellett Fodor Antal jelentékeny szerepet vállalt a táncközéletében is. Vezette az Operaház balettegyüttesét, ügyvezető elnöke volt a Magyar Táncművészek Szövetségének, főtanácsadója a Duna Televízió elnökének. Jelenleg a Magyar Koreográfusok Társaságának elnöke. Fodor Antal elvégezte a Színház-és Filmművészeti Egyetem rendező-koreográfus szakát, majd megszerezte a DLA (Doctor of Liberal Arts) címet.

Díjak, kitüntetések:
1979. Erkel Ferenc-díj
1991. A Magyar Művészetért Alapítvány Díja
1998. Kiváló Művész
2002. Magyar Köztársaság Lovagkeresztje

Főbb koreográfiái:
E-dúr hegedűverseny (1974); Viva la vita (1979); Polymorphia (1973); Rossiniana (1979); Átváltozások (1975); Kitörések (1978); Nyolcadik ecloga (1978); Gyermekgyászdalok (1980); Lass mich dich erkennen (1988);Carmina Burana (1993); Requiem (1997); A fából faragott királyfi (1993); A csodálatos mandarin (1993) Hamupipőke (1980); A próba (1982); Látomások (1984); Mindhalálig tánc (1993); Rómeó és Júlia (1995)

Főbb filmjei: Ballo concertante, Iris, Ecloga, Rossiniana, A próba, Bolero, Catarzis

Produkciók: Aida

AIDA

AIDA

Szabad Tér Színház Nonprofit Kft.
  • Koreográfia
G. Verdi: Aida

G. Verdi: Aida

Magyar Állami Operaház
  • Koreográfia
G. Verdi: Aida

G. Verdi: Aida

Magyar Állami Operaház
  • Koreográfia

Ajánlataink


Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!